Translate

Friday, July 18, 2014

Olahan Telur : Pecel Telur (Khas Jatim)



Olahan Telur : 
Pecel Telur (Khas Jatim)
Bahan :

  1. 8 butir telur, rebus dan kupas
  2. 400 ml santan dari 1/2 butir kelapa
  3. 400 gram mentimun, iris seperti batang korek api

Bumbu yang dihaluskan :

  1. 6 butir bawang merah
  2. 4 siung bawang putih
  3. 8 buah cabai merah keriting
  4. 1 sdt terasi goreng
  5. 3 cm kencur
  6. 3 butir kemiri
  7. 1/2 sdt garam
  8. 1 sdt gula merah

Cara membuat :

  1. Campur santan dengan bumbu yang dihaluskan. Rebus sambil diaduk hingga mendidih.
  2. Masukkan telur, masak hingga kuah tinggal sedikit. Tekan telur hingga agak merekah.
  3. Masukkan mentimun, masak sebentar. Angkat dan sajikan.

No comments:

Post a Comment